Seria noastră de interviuri cu  persoane de succes din Olandacontinuă cu Doamna Andrea Teunissen, Consul Onorific al României la Rotterdam. Obiectivul de facilita legătură dintre Olanda și România se împletește armonios cu activitățile organizate de Doamna Andrea Teunissen care încântă, dar și aduc un plus de cunoștiință publicului prezent.

 

1.          Reprezentați admirabil România în Olanda fiind Consul Onorific al României la Rotterdam, pentru Sudul si Nordul Olandei.  Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincție?

Consul onorific este așa cum spune și titulatura o funcție, o funcție onorifică. Este o onoare să fii invitat pentru această funcție pe care cei în cauză o îndeplinesc benevol. Funcția de consul onorific este a-politică, un consul onorific nu este un angajat, activitatea desfășurată nu este remunerată. Pentru a îndeplini cu succes această funcției este nevoie de o bună cunoaștere a celor două țări pentru care devii o punte de legătură pe plan economic, cultural, social. În plus este nevoie de implicare, disponibilitate, profesionalitate, integrare solidă în societatea în care trăiești. Personal mă axez în mod special pe dezvoltarea relațiilor culturale, repere de mare valoare cu care România se poate mândri și distinge în mod deosebit. De menționat și valoarea economică considerabilă indusă de artă și cultură. În rest văd această funcție ca o șansă de a face mai intens ceea ce de fapt fac de când am sosit aici: „to get people to learn more about the country and to open their hearts and minds for Romania too”.

 

2.          În același timp, mențineți o legătură strânsă cu România prin faptul că sunteți un ambasador al SOS Satele Copiilor. Care este cea mai mare mulțumire pe care o aveți ca ambasador?

Activitățile pentru copii sunt activitățile mele de suflet. Personal sunt implicată în proiecte pentru copiii din România din 1990.  În toți acești ani am descoperit ceva ce de fapt știam: cât de frumoși, scumpi și talentați sunt copiii români și cât de trist este să constați că mulți nu au șanse să se dezvolte în sânul unei familii iubitoare sau într-un mediu corepsunzător și se confruntă cu probleme foarte triste. Cu SOS Satele copiilor m-am implicat din 1996 când am susținut înființarea unuia din cele trei sate din SOS, în Hemeius lângă Bacău. De atunci am îndeplinit diverse funcții voluntare în Boardul asociației, de câțiva ani ca ambasador. Unul din proiectele din ultimii ani pe care îl susțin împreună cu un alt bun prieten al copiilor din SOS, dl. Kees Kuijken de la KLG Europe, este un proiect de burse – Bursele Talentino – pentru copiii din mediul rural. În acest an se împlinesc 25 de ani de la înființarea organizației în România, perioada în care SOS Satele copiilor a construit și schimbat viitorul a mii de copii. Mulți din ei au zburat deja din sânul familiei SOS, pentru noi cei implicați o enormă bucurie și mulțumire să-i vedem pe picioarele lor, specialiști în diverse domenii, cu o viață și loc în societate la care au visat de mici.

 

3.          Ați fondat, de asemenea, Centrul Cultural Român: Carmen Silva în Rotterdam. Dintre evenimentele organizate care este cel care v-a mers la suflet?

Îmi este greu  numesc numai una din frumoasele întâlniri culturale organizate, peste 25 în patru ani de la înființareCultura și arta românească oferă un material enorm de promovare. Avem bijuterii în toate domeniile, literaturămuzică, film, pictură, design etc.  bucur mult de implicarea în activitățile noastre a celor mai buni specialiști în diverse domenii legate de artă și cultură românească în Olandacare fac posibil  menținem un nivel perfomant al activităților.

Iubesc întâlnirile Salonului literar cu Mira Feticu, serile de film cu Corina Burlacu, prezentările literare și istorice cu Jan Willem Bos și Dorin Perie, concertele cu Rareș Mihăilescu, Gabriel Barbalau, Florin Negreanu, Ana Stamp, Alex Simu, George Dumitru,  și mulți alții.  Doresc neapărat  menționez și voiajul cultural pe care îl promovăm și organizăm o dată la 2 ani, „ De Enescu reis” în cadrul festivalului Enescu din București care se bucură de o mare apreciere din partea participanților olandezi la acest voiaj.

 

4.          Care sunt evenimentele pe care le plănuiți pentru viitor?

Din cadrul Centrului Cultural avem programate pentru 2018 printre altele câteva seri de film, întâlniri literare, muzicale și o surpriză vizualăla care i-am dat drumul prin pagină de FB – Romanian art and Culture in 100 images – referind la Centernar,  și câteva alte evenimente în colaborare.

Plus agenda cu activități care decurg din funcția de consul onorific, cea legată de SOS satele copiilor și alte proiecte sociale. La un loc aproape un full-time job benevol.

                  

5.          Ce i-ați sfătui pe tinerii care vin pentru prima dată în Olanda?   

Este greu de dat un aviz general pentru că depinde de motivul care îi face pe tineri să vină aici. În general aș putea sfătui pe fiecare care pleacă la drum să nu plece nepregătit, să se documenteze de contextul social și cultural, piața muncii și competențele necesare. Să încerce să învețe limba cât de repede posibil, să accepte că este nevoie de implicare și eforturi adesea foarte mari să ajungi acolo unde îți doreșți. Încearcă să privești în jur, să preei exemple bune, să te implici și să te afișezi cu modestie și respect.

Pentru că am lucrat și în mediul universitar i-aș sfătui pe studenți că pe lângă studii să se implice și în alte activități. În Olanda, pe lângă rezultatele bune la studii se apreciază mult și activitățile co-laterale care pot fi în diverse domenii: asociații studențeșți, voluntariat, mentorat, sport în echipă, muzică etc. Participarea în diversele frății studențești este deasemenea un mod natural de a lega prietenii, de a-ți face un network și de a te inspira.