Q&A2020-09-19T23:24:51+02:00

ÎNTREBĂRI MEGA DESE

Unde pot găsi mobilă ieftină în Olanda/second hand items?2020-10-13T16:59:06+02:00

Pentru produse second hand, de la mobilă până la cărți, multe din orașele olandeze au grupuri de facebook unde se postează anunțuri, se afișează prețul și se poate lua ușor legătură cu vânzătorul. În afara de facebook, exista un marktplaats este un site special pentru astfel de tranzacții pe teritoriul Olandei.

Pot primi împrumuturi pentru cazare?(huurtoeslag)2020-09-09T20:39:26+02:00

În cazul în care locuiești într-un apartament cu baie și bucătărie personală, poți aplica pentru subvenția pentru chirie. Aceasta variază în funcție de prețul chiriei de bază (excluzând utilitățile), dar și de venitul tău anual. Mai multe detalii poți găsi aici.

Pot călători gratis?2020-10-13T16:41:55+02:00

Dacă ai sub 30 de ani și ești înregistrat la o universitate în regim full-time, poți aplica pentru o bursă de studii (“studiefinanciering”). Printre beneficiile acestei burse se numără și un abonament pentru folosirea gratuită a transportului în comun (studentenreisproduct sau student travel product), incluzând deplasarea pe teritoriul țării cu trenul și cu orice alt mijloc de transport public. Ai astfel garanția că vei călători gratis pe perioada împrumutului, însă trebuie să alegi între un abonament de weekend și unul pe timpul săptămânii (luni-vineri). În funcție opțiunea pe care o alegi, vei avea în celelalte zile o reducere de 40% pentru transportul în comun. Mai multe informații despre bursele de studii și criterii găsești aici.

Pot aplica la facultate singur sau este nevoie de consiliere din partea unei companii?2020-09-09T20:33:37+02:00

La toate facultățile din Olanda poți aplica singur, fără să ai nevoie de consiliere din partea unor companii specializate. Companiile din România la care poți apela se ocupă în principal de partea administrativă, adică de colectarea documentelor necesare, de verificarea lor și de trimiterea lor către facultate. În cazul în care aplici la mai multe facultăți în același timp, un asemenea ajutor ar putea fi de folos, pentru a te asigura că procesul de înscriere este corect finalizat. Unele companii oferă servicii de consiliere și pe partea de conținut a eseurilor obligatorii la înscriere. În final este decizia fiecărui viitor student dacă dorește consiliere în acest proces.

Pentru câte împrumuturi pot să aplic prin DUO?2020-10-13T16:45:40+02:00

Poți aplica pentru toate împrumuturile la care ești eligibil, nu există un număr maxim de cereri pe persoană.

În afara de chirie, care ar fi bugetul aproximativ pe luna?2020-10-13T16:56:54+02:00

Bugetul poate varia de la persoană la persoană, în funcție de prioritățile fiecăruia și stilul de viață. Dacă chiria include și utilitățile, trebuie să adaugi la cheltuieli banii de mâncare, asigurare medicală, transport (în cazul în care bicicleta nu este o opțiune pentru tine) și divertisment. O estimare aproximativă a acestor cheltuieli lunare este cca. 300€/luna.

Există împrumuturi pentru taxa de școlarizare?2020-09-09T20:38:30+02:00

Da. Împrumutul pentru taxa de școlarizare face parte din ajutoarele oferite de către statul olandez. Citește mai multe aici.

Este obligatoriu să îmi deschid un cont bancar în Olanda?2020-10-13T16:53:27+02:00

Nu, nu este obligatoriu. Poți folosi cardul din România în multe locuri din Olanda. Se poate întâmpla însă, ca din cauza POS-urilor, cardurile românești Visa sau Mastercard să nu fie acceptate (de exemplu, la Albert Heijn), pentru că majoritatea cardurile folosite în Olanda sunt cele Maestro. În cazul în care optezi pentru un card bancar olandez (citește mai multe asta aici), cel mai probabil va fi unul Maestro și va avea câteva condiții speciale de folosire. Pentru plățile online poți folosi doar IDEAL, un portal online foarte popular în Olanda, cardul Maestro neavând IBAN și CIV. Asta înseamnă că, de exemplu, nu îți poți cumpăra bilete de avion de pe orice site cu acest card și că ar fi de folos să ai și un altul (Visa sau Mastercard) la îndemână.

Este obligatorie asigurarea medicală?2020-10-13T16:55:27+02:00

Află aici toate detaliile referitoare la asigurarea medicală.

Cei care urmează studiile în străinătate trebuie să se supună legislației țării în care studiază, iar Cardul European de Sănătate nu mai reprezintă o opțiune. Dacă ai un job, pe lângă studii, ori vrei să desfășori un internship, ești considerat angajat și este obligatoriu să schimbi asigurarea medicală de student pe o asigurare medicală olandeză.

Este necesar să învăț limba neerlandeză/olandeză pentru a putea avea un loc de muncă?2020-10-13T16:54:32+02:00

Nu, dar va fi cu siguranță un avantaj. În orașele mari, ai mai multe șanse de a găsi un job care necesită doar cunoștințe de limbă engleză. Este important să tratezi orice întâlnire ca pe o oportunitate de networking. Mai mult, nu te sfii să începi o discuție despre angajare dacă localul care te interesează nu are oferte de job afișate.

Este mai bună cazarea privată sau cea oferită de facultate?2020-09-09T20:29:24+02:00

Cea mai bună cazare este cea care îndeplinește toate cerințele tale. 

Cazarea asigurată de facultate are atât beneficii, cât și dezavantaje. Pe de-o parte, aceasta îți oferă siguranță, preț corect și o locație adecvată, căminele fiind situate foarte aproape de sau chiar în campus. Pe de altă parte, contractele de închiriere propuse de facultăți sunt încheiate pentru un timp limitat (de ex. un an) și, în funcție de tipul de cazare, poți avea sau nu dreptul la subvenții pentru chirie. 

Rămâne de datoria fiecăruia să aleagă ce este mai potrivit situației sale. Însă, luând în considerare cât de dificil este să găsești cazare în Olanda, dacă facultatea la care aplici oferă cazare, recomandarea noastră este să aplici cât mai repede pentru a-ți asigura un loc.

Cum se plătește taxa la facultate?2020-09-09T20:37:39+02:00

Taxa la facultate se poate plăti integral, la începerea cursurilor sau în rate. Mai mult, fiecare facultate oferă diverse facilități: plata prin transfer bancar, retragerea banilor automat în fiecare lună sau plata cu cardul direct la secretariatul universității.

Cum călătoresc ieftin cu trenul în Olanda? (site-uri)2020-10-13T16:41:12+02:00

Transportul feroviar poate fi costisitor în funcție de distanța parcursă. O variantă de a călători mai ieftin este să te grupezi cu alți oameni și să vă cumpărați un așa numit groupticket. Altfel, poți căuta day-tickets (dagkaart), iar acest site ține evidența tuturor ofertelor valabile momentan. 

Dacă ești nevoit să călătorești frecvent, îți recomandăm opțiunea NS Flex Dar Vordeel care costă 5€/lună și oferă 40% discount pentru călătoriile efectuate în afara orelor de vârf și în weekend.

Contează media de bacalaureat ca să intri la facultate?2020-09-09T20:31:52+02:00

Nu. Majoritatea facultăților din Olanda nu impun o anumită medie ca metodă de selecție la intrarea în facultate, ci au ca cerință obligatorie promovarea examenului. Fiecare cerință poate varia de la facultate la facultate, astfel încât cel mai bine verifici pe website-ul facultății la care dorești să aplici.

Ce variante de transport există în Olanda?2020-10-13T16:39:59+02:00

Infrastructura transporturilor este foarte bine dezvoltată în Olanda și poți ajunge fără dificultate în orice localitate din țară cu ajutorul trenului sau al autobuzelor. În orașele mici, se circulă cu autobuzul sau tramvaiul, în timp ce în orașele mari există și metrou. Pentru informații despre transportul feroviar intra pe ns.nl, iar pentru informații despre transportul public din orașe poți intra pe 9292.nl. Aceste site-uri acoperă rutele de pe întreg teritoriul Olandei și sunt la zi, ținând cont de toate modificările.

Ce tipuri de împrumuturi există?2020-10-13T16:52:34+02:00
  1. Studiefinanciering are trei componente: un împrumut, un abonament pentru transportul în comun și o subvenție suplimentară pentru studenții proveniți din familii cu venituri reduse. Împrumutul va trebui restituit, iar abonamentul și subvenția suplimentară vor fi convertite în “cadou” dacă absolvi programul de studii în maxim 10 ani.
  2. Collegegeldkrediet (împrumutul pentru taxa de studii) – suma primită depinde de tipul de taxă pe care o plătești. Daca plătești taxa legală, poți împrumuta pana la 1/12 din cantitatea respectivă lunar. Acest credit trebuie mereu restituit cu dobândă după studii.

Poți aplica pentru împrumut doar după ce obții BSN-ul și îți deschizi cont la o bancă olandeză. Pentru mai multe informații la zi, accesează site-ul DUO.

Ce soluții există atunci când nu primesc cazare de la facultate și nici nu găsesc în privat?2020-09-09T20:38:57+02:00

Din diverse motive, mulți studenți decid să caute cazare odată ajunși la fața locului, în Olanda. De cele mai multe ori, aceștia stau o perioadă de timp în hosteluri sau airbnbs, unele având discount-uri pentru studenți sau pentru persoane care închiriază o cameră pe o perioada mai îndelungată.

Ce documente îmi sunt necesare în Olanda? (documente de acasă, BSN și altele)2020-10-13T16:54:09+02:00

Aici poți găsi lista completă a documentelor de care ai nevoie din România, dar și cele care îți sunt necesare odată mutat în Olanda.

Ce card de transport trebuie să am în Olanda?2020-10-13T16:40:34+02:00

În Olanda, există un card reîncărcabil care poate fi folosit pentru toate mijloacele de transport în comun (tren și transport local): OV-chipkaart-ul. O călătorie în interiorul orașelor va fi mai ieftină dacă este plătită cu acest card, scanat la urcarea și la coborârea din mijlocul de transport, decât prin achiziționarea un bilet.

Există două tipuri de OV-chipkaart: anonim și personalizat. Cardul anonim poate fi achiziționat de la orice sediu sau automat NS și chiar de la unele supermarketuri. Cardul personalizat se achiziționează online și aduce câteva beneficii: poate fi recuperat ușor în cazul pierderii sau al furtului și poate fi încărcat automat, folosind cardului bancar.

Cazare2020-09-15T22:20:28+02:00

În campus, cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii despre chirie este ca nu poti locui in aceeasi camera cu o alta persoana. In campus, chiriile variaza intre 450-600 euro/luna, in functie de numarul colegilor de apartament cu care imparti chiria sau baia. Informatiile despre aceste cladiri puse la dispozitie de catre universitati sunt valabile in general pe site-ul universitatilor sau ale companiilor partenere care au contract cu acestea. Biroul international te va contacta dupa ce aplicatia de studiu va fi acceptata, iti va prezenta o oferta, iar daca esti interesat, urmeaza semnarea contractului. Citește mai multe aici.

Go to Top