In afara de avantajul evident, acela de a obtine un venit, un loc de munca full sau part-time te poate ajuta sa te integrezi mai usor in societatea olandeza.
Cum gasesti un loc de munca?
- printr-un uitzendbureau – agentie de recrutare a fortei de munca. Poti cauta agentiile care sunt specializate doar in domeniul locurilor de munca pentru studenti
- prin agentia de recrutare a International Student Office de la universitatea unde studiezi
- pe cont propriu: lasa-ti CV-ul la locatiile care afiseaza anunturi de angajare
- consulta website-uri ce contin informatii utile:
Cerinte generale
-
Limba
Desi limba engleza este vorbita de majoritatea locuitorilor Olandei, trebuie sa iei in considerare cerintele de limba care ar putea exista in domeniul tau. Adesea, vorbitorii de limba olandeza au un avantaj, dar acest lucru variaza de la domeniu la domeniu. In orasele multiculturale, sansele sa gasesti un loc de munca unde ai nevoie doar de limba engleza sunt mai mari.
-
Permis de munca
Fiind cetateni ai UE, romanii nu au nevoie de permis de munca, deci procesul de angajare este cu mult simplificat.
-
BSN
BSN-ul (Burgerservicenummer) este obligatoriu. De asemenea, asigurarea de sanatate publica olandeza, basiszorgverzekering, este necesara tuturor rezidentilor sau salariatilor in Olanda. Citeste mai multe despre BSN si modalitatea de obtinere aici.
-
Impozit
Este necesar sa platesti impozit anual pe venitul din Olanda. Unele burse de studiu sunt considerate, de asemenea, venit si vor fi adaugate la venitul tau anual total.
Activitati extracurriculare
-
Asociatii studentesti
In timpul liber, te poti alatura unei asociatii studentesti, pentru diverse activitati de voluntariat. In Olanda, voluntariatul este foarte popular, astfel oportunitatile sunt variate. Poti alege din asociatii studentesti ale universitatii unde studiezi, profesionale (ELSA – European Law Students’ Association; AIESEC) sau sociale (fraternity sau sorority).
Pentru cei care isi doresc o activitate de voluntariat in afara universitatii, LSRS Olanda este una dintre asociatiile in care poti intra. De la organizarea evenimentelor culturale, de business sau sociale, promovare pe social media si crearea unor relatii de parteneriat cu companii si sponsori In sectiunea si pana la dezvoltare personala, munca in echipa si leadership. Citeste despre noi aici sau daca te-am convins deja, afla cum poti aplica aici!
-
Stagiaturi, competitii si alte oportunitati
Daca ai venit in Olanda pentru studii de licenta sau masterat, trebuie sa stii ca pe langa cursurile obligatorii va trebui sa faci si un proiect de diploma. In functie de domeniul la care studiezi, ai posibilitatea sa petreci 3-10 luni lucrand la proiect.
Unele firme private pun la dispozitie stagiaturi platite sau ofera diverse avantaje, mai ales pentru studentii internationali (cazare gratuita sau reducere la transport). Pentru programele de master de cercetare, raportul proiectului pe care il scrii trebuie sa fie sub forma unui articol pe care ai posibilitatea sa il publici intr-un jurnal stiintific.
Un alt mod in care iti poti petrece timp liber, in cazul in care vrei sa faci niste bani de buzunar sau esti pur si simplu dornic sa dai inapoi societatii, o reprezinta participarea la experimentele stiintifice. In general, fiecare universitate foloseste o platforma (Sona Systems) pe care poti urmari toate experimentele care se desfasoara la data respectiva, procedurile de cercetare folosite, timpul necesar, cat si metodele de plata. Aceasta platforma iti permite sa te inregistrezi ca “subiect” intr-o baza de date si iti desemneaza un numar unic pe care il vei folosi atunci cand te inscrii sa participi la un eveniment.
Tu cum ti-ai gasit locul de munca in Olanda? Scrie-ne in comentarii!