„orice frica sau nelamurire este la un click de rezolvare deci nimeni nu mai are nici o scuza pentru a spune nu”

  1. Buna, Irina. Inainte sa continuam noi cu intrebarile pe care ti le-am pregatit, am vrea sa aflam cate ceva despre tine. Cine este Irina si..care este povestea ei?

Irina este o fire pozitiva si open minded. O persoana vesela, careia ii place sa viziteze locuri noi si sa surprinda oamenii dragi ei cu cate o atentie macar o data pe luna. Vorbareata de fel, as putea sa scriu randuri intregi despre povestea mea dar mai pe scurt – am fost crescuta in Spania, loc pe care il numesc cu drag acasa, insa educatia primita a inclus valorile si traditiile romanesti (de aici si implicarea mea actuala in Liga). Plecarea la o varsta frageda din tara mi-a deschis apetitul pentru a vedea “lumea”, lucru pe care il tot fac de atunci, Olanda fiind „oprirea” actuala.  

      2. Avand in vedere ca ai stat in mai multe tari, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, presupun ca fiecare loc si-a lasat amprenta asupra ta intr-un fel sau altul. Ce te-au invatat toate aceste experiente?

Orice loc in care ai sansa de a locui mai mult decat in calitate de turist are un potential enorm sa te tranforme ca persoana. Eu una am ramas cu multe lucruri din fiecare tara in care am trait. Pe langa diferite task-uri administrative sau gasitul biletelor de avion cele mai avantajoase la pret, am invatat sa ma bucur mereu de drum si nu doar sa tanjesc dupa destinatie. Am inceput sa apreciez bune si nebune, pentru ca absolut orice lucru va contribui la dezvoltarea ta personala si probabil va fi o amintire care te va face sa zambesti cu drag peste cativa ani.

      3. Cum a inceput experienta ta in LSRS Olanda si ce te-a adus in echipa noastra?

Experienta mea in LSRS Olanda a inceput relativ recent, in noiembrie anul trecut, dar dorinta de a face parte din comunitatea de voluntari LSRS exista de prin primii ani de facultate. Avand in mare parte contact doar cu studenti spanioli si internationali, a caror parere despre comunitatea romaneasca nu se potrivea intocmai cu perspectiva mea, am fost cu atat mai mult determinata sa scot in evidenta si sa demostrez nenumaratele parti bune, traditii si valori romanesti. Simt ca prin LSRS pot aduce o imbunatatire in imaginea romanilor la nivel international, mai ales in Europa.

     4. Ce inseamna o experienta de acest gen pentru un student roman venit in Olanda? Cum crezi ca te dezvolta?

Dat fiind ca am facut in Romania doar primele 4 clase primare, tin sa cred ca experienta mea in LSRS Olanda a fost putin mai diferita, desi la fel de minunata! LSRS este un mix exceptional de oameni din diferite domenii, de autocunoastere, si de crestere atat pe plan personal cat si profesional. Eu una am aflat de existenta anumitor traditii si expresii in limba romana, am ras si am trecut de la un “accent” la altul, dar mai presus de toate am ajuns sa fac parte dintr-o comunitare de oameni prietenosi si dornici sa iti sara in ajutor la nevoie. Dezvoltarea se intampla prin asimilarea a ce e mai bun de la fiecare voluntar, exchange-ul de experiente si munca in echipa. Oricine trebuie sa faca voluntariat macar o data in viata, si daca esti student in strainatate, macar o data in LSRS.

     5. Ai un mesaj pentru elevii din Romania care inca sunt nesiguri de acest pas- de a pleca in strainatate pentru studii?

Viata de student in tara nativa nu are nimic de-a face cu viata de student in strainatate. Generatia noastra are enorm de multe posibilitati sa calatoreasca si sa ajunga unde isi doreste la studii, prin nenumarate burse si beneficii precum accesul la diferite servicii si produse la preturi avantajoase. Orice frica sau nelamurire este la un click de rezolvare deci nimeni nu mai are nici o scuza pentru a spune nu. Sunt de parere ca aceste sanse nu trebuiesc luate de bune si mesajul meu este simplu: get out of your comfort zone, it’s worth it!