InstagramCapture_341fa393-ecac-4ada-84ab-945d1116e4e2

Mă numesc Georgiana Enache, am 21 de ani și sunt studentă ȋn anul 2 la Universitatea din Groningen, specializarea International Business.  Pot spune că Olanda nu a fost prima mea alegere ca destinaţie de studiu. Nici ȋn momentul  ȋn care am aplicat nu eram convinsă că ȋmi doresc să studiez aici, deoarece nu mă simţeam pregătită să plec atȃt de departe de casă.

Acum, ȋnsă, consider că am luat cea mai bună decizie și mă bucur de fiecare moment din această frumoasă experienţă.

Ȋmi amintesc ziua ȋn care am venit aici pentru prima dată, ȋn urmă cu doi ani. Eram plină de entuziasm, dar ȋn același timp, foarte emoţionată. Călătoream singură pentru prima dată, nu vizitasem niciodată ţara și nu cunoșteam pe nimeni. Mă ȋntrebam dacă voi reuși să mă adaptez la o nouă cultură, dacă voi avea probleme pentru că nu cunosc limba și mai ales, dacă mă voi descurca singură.

Unul dintre primele lucruri pe care le-am remarcat ȋncă din prima zi a fost atitudinea oamenilor de aici. După ce auzisem multe stereotipuri cum ar fi“Olandezii sunt  reci și nepoliticoși.” , am fost surprinsă să descopăr că ȋn realitate sunt foarte amabili și dornici să te ajute și că sunt tot timpul cu zambetul pe buze. Pe de altă parte, trebuie să admit ca este foarte greu să legi prietenii stranse cu ei. De asemenea, este adevărat că sunt direcţi și mereu spun ceea ce gȃndesc, fără ocolișuri, lucru pe care eu, personal, ȋl apreciez.

A urmat ca apoi să descopăr Groningen-ul , un oraș destul de mic, dar foarte frumos si plin de viaţă. De la concerte, festivaluri, petreceri tematice la activităţi sportive sau ateliere și cursuri ȋn diverse domenii, orașul oferă numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber. Am cunoscut mulţi oameni noi , din diferite colţuri ale lumii, cu care m-am ȋmprietenit  și datorită cărora am avut ocazia să ȋnvăţ despre alte culturi și obiceiuri.

Probabil cel mai important lucru pe care l-am ȋnvăţat ȋn primele săptămȃni a fost mersul cu bicicleta, avȃnd in vedere ca acesta urma să fie principalul meu mijloc de transport. (Ştiu, e ceva ce de obicei se ȋnvaţă ȋn copilărie, dar mai bine mai tȃrziu decȃt niciodată, nu-i așa? J )  Dupa această reușită, a urmat acomodarea cu sistemul educaţional de aici. Obișnuită cu studiul și temele individuale, pentru mine a fost o provocare să lucrez la proiectele de grup cu persoane pe care nu le cunoșteam și care, uneori, aveau opinii sau stiluri de lucru complet diferite. Consider, ȋnsă, că am reușit astfel să trec peste anumite divergenţe și să colaborez și cu oameni aparent dificili sau care nu gandesc la fel ca mine.

Ȋn ceea ce privește profesorii, au o atitudine prietenoasă și relaxată, sunt deschiși la idei și sugestii din partea studenţilor și incurajează gȃndirea critică, ȋn loc de simpla memorare a informaţiilor. Ȋn cadrul cursurilor de pȃnă acum, am ȋnvăţat să ȋmi exprim punctul de vedere fără reţineri, chiar dacă este diferit sau de al majorităţii.

De cȃnd mă aflu aici, am avut perioade bune și mai puţin bune, dar nu am regretat nicio clipă decizia de a studia aici. Ȋn urma experienţei ȋn Olanda de pȃnă acum, am devenit mai responsabilă și am dobȃndit mai multă ȋncredere ȋn forţele proprii. Totodată, am invăţat să las deoparte ideile preconcepute și să fiu deschisă la noi oportunităţi. Le sunt recunoscătoare părinţilor pentru tot sprijinul lor, fără de care nu aș fi reușit.

Le urez mult succes tuturor celor care urmează să studieze aici și ȋi ȋncurajez ca indiferent de dificultăţile ȋntȃmpinate, să nu renunţe și să se bucure din plin de tot ceea ce viaţa de student le va oferi.