Cum ar fi să pui 18 ani în 2-3 valize și să privești cu entuziasm spre viitor? Multe persoane, profesori, prieteni, familie mi-au spus că a studia în Olanda e o greșeală, că o să îmi fie greu singură și că o să regret această decizie. Mesajele erau clare:  mai bine aplic la o facultate din România.

 

Dar cum eu sunt încăpățânată de fel, nu am renunțat la planul foarte bine întocmit pe care mi-l pregătisem incă din clasa a 10-a. Am aplicat la 4 facultăți și în scurt timp am primit răspuns pozitiv de la toate, ceea ce mi-a ridicat moralul și m-a facut să mă simt mai încrezătoare pe mine, având în vedere că eu aveam un loc asigurat la facultate cu mult înaintea colegilor mei.

Începutul

Așa se face că pe 19 august 2016, în jur de ora 14.00 am coborât din tren în Venlo, cu inima cât un purice. Numele meu este Irina Ene și sunt studentă în anul 2 la Fontys University of Applied Sciences, unde studiez International Marketing. N-am avut nevoie de mai mult de un an sa îmi dau seama că am făcut cea mai bună alegere când am decis să studiez in Olanda.

 

Primul lucru pe care l-am făcut după ce am terminat de despachetat a fost să îmi fac rost de o bicicletă. Nu ești om serios dacă nu ai bicicletă in Olanda. Ce nu știam insă era că sunt reguli speciale pentru bicicliști, că trebuie să stai la semaforul de biciclete și că trebuie să dai semnal când vrei să cotești. Abia când două doamne au început să strige la mine că merg pe contrasens am decis să mă înteresez mai mult de aceste reguli.

 

La inceput totul pare greu, dar dacă ai cu cine să împărtășești temeri și probleme, parcă nu mai e așa de rău. Eu am avut noroc cu cele două colege de apartament, de care m-am atașat foarte mult incă din primele săptămâni. Acum, după mai bine de un an de când locuim impreună, ne-am făcut obiceiul de a ne aduna în fiecare seară în sufragerie, cu câte o cană de ceai în mână, povestind despre ce visuri și dorinte avem.

Cea de-a doua casă

Fontys a devenit ca o a doua mea casă și spun asta pentru că îmi petrec acolo cea mai mare parte a timpului. Când nu particip la cursuri, lucrez pentru asociația studenților de la marketing. Sau dau o raită pe la cantină, mai ales acum că au introdus mâncarea mexicană. Sau poate trec pe la departamentul de IT să văd ce au mai inventat studenții de acolo. Simplu spus, Fontys este intr-o continuă mișcare.

 

Sunt multe de spus când vine vorba de viața studențească în Venlo. Cu o populație de aproximativ 100,000 locuitori dintre care 5,000 sunt studenți, orașul vibrează de energie si viață. Una din fricile mele a fost că mă voi plictisi locuind într-un oraș așa mic, dar am fost foarte șocată în primele câteva săptămâni când am descoperit că in fiecare weekend se petrece câte ceva in centrul orașului: de la sărbătorirea deschiderii unui nou magazin și spectacole oferite de muzicanți amatori, până la celebrarea așa zisului „carnaval”.

 

Cred ca totul e posibil dacă ai puțină ambiție si multă încredere în tine. Și tu crezi că ești de neoprit? Atunci îți recomand din tot sufeltul să consideri Olanda că destinație de studiu.