Începuturile pot fi dificile. Informațiile despre nota ta viață pe care trebuie să le descoperi par să nu se mai termine, informația nu este peste tot credibilă și timpul se scurge. Tocmai de aceea, am sărit în ajutorul tău cu un TOP 5 lucruri pe care orice student în Olanda ar trebui să le știe. În mod evident, fără nicio dificultate am putea scrie un top 50. Totuși, dacă vrei să afli mai multe despre viața în Olanda, te invităm să citești și celelalte articole disponibile pe website-ul nostru.
-
Medicamentele se cumpără numai cu ajutorul unei rețete oferite de un medic din Olanda
În ceea ce privește achiziționarea medicamentelor, lucrurile în Olanda stau puțin diferit. Pentru a putea avea acces la acestea, ai nevoie de o rețetă de la un medic specialist sau unul de familie, la care ești înregistrat (citește mai multe aici). Cu ajutorul acelui document vei avea acces la medicamentele necesare, pe care le vei găsi în farmacii. Acestea sunt de obicei localizate în apropierea, dacă nu chiar în interiorul spitalelor.
Totuși, vei observa că există și foarte multe drogherii în Olanda. În acestea vei putea găsi produse de îngrijire personală, dar și medicamente slabe, la care ai acces și fără prescripție. Printre ele se numără ibuprofenul, paracetamolul, siropurile de tuse, picăturile de nas, testele de sarcină, dar și vitaminele.
Recomandarea noastră, în cazul în care știi că ai nevoie frecvent de anumite medicamente, este să îți faci un mic stoc dinainte de plecarea din România. S-ar putea să îți fie de folos în perioada în care ajungi în Olanda, până te vei înscrie la un medic de familie.
-
În Olanda deșeurile se reciclează
Olandezii pun foarte mare accent pe reciclarea deșeurilor și bine fac! Există un calendar în fiecare oraș, în care sunt menționate zilele în care este ridicat fiecare tip de deșeu. La un simplu search pe google (Afvalkalender si „regiunea ta”) poți afla exact care sunt acestea. Totuși, nu în toate orașele frenezia pentru reciclare este la același nivel. Vei descoperi cu siguranță, la puțin timp după sosirea în Olanda, regulile din orașul tău și modalitățile în care poți recicla.
-
Nu există comision de depunere/ retragere la băncile olandeze
O veste bună! Mai multe despre băncile olandeze, procesul de obținere a unui card poți citi aici. Acest fapt, al lipsei unui comision de depunere sau retragere este unul important și de ținut minte, mai ales în cazul în care te gândești să îți faci un card bancar în România pe care să îl folosești și aici. Ia în calcul și faptul că în multe locuri în Olanda, cardurile Visa nu sunt acceptate iar plata cu cash este din ce în ce mai rară (deși este posibilă peste tot). Olandezii au un sistem de plată cu cardul extrem de bine pus la punct, astfel încât, îți va fi foarte ușor să plătești oriunde cu el dacă ai un card făcut la o bancă olandeză.
-
Îți cauți cazare nouă?
Nu vrem să te descurajăm, dar trebuie să știi că vei avea nevoie de timp și răbdare. Având în vedere faptul că numărul elevilor care aleg să plece la studii în Olanda este din ce în ce mai mare și faptul că universitățile nu își suplimentează direct proporțional locurile de cazare…procesul va fi unul îndelungat și anevoios. Îți recomandăm să citești acest articol, unde am explicat pe larg pașii ce trebuiesc urmați și unde ți-am oferit o serie de link-uri cu ajutorul cărora ești mai aproape de a găsi cazare. Ai răbdare, crează-ți o rutină și o structură pe care să o urmărești și cu siguranță totul va fi bine în final.
-
Grupurile de vanzari produse second-hand sunt foarte populare
Mai ales la începutul anului studențesc sau la finalul acestuia, în care majoritatea studenților pleacă sau se mută (și vor să scape de unele lucruri), grupurile acestea sunt aur curat. Poți găsi aproape orice la vânzare (de la cărți, la mobilă, ustensile de bucătărie, electrocasnice, biciclete etc) la prețuri mult mai mici. Ai grijă să nu fie un scam și asigură-te că produsul arată ca în poze și respectă specificațiile comunicate înainte să dai banii și să fie prea târziu.