În noaptea în care am ajuns în Olanda cu tatăl meu, am ocolit două cartiere pe jos cu patru valize enorme după noi până să găsim viitorul meu apartament. În aceeaşi noapte, am descoperit că transportul în comun te poate costa cât două sticle decente de vin şi că după ora 20:00 nici măcar aceste doua sticle nu pot fi cumpărate deoarece majoritatea magazinelor se închid devreme.

În ciuda peripeţiilor, am învăţat curând că începutul dificil a reprezentat un imbold pentru mobilizare. În scurt timp, am descoperit toate ascunzişurile din oraşul meu, am cumpărat o bicicletă care mi-a devenit cel mai bun prieten indiferent de anotimp şi m-am obişnuit să fac cumpărăturile de îndată ce mă trezesc.

Mă numesc Teodora şi sunt în al doilea an la Leiden University (campusul din Haga) unde studiez ‘International Studies’ cu specializarea în zona Asiei de Est. După un an în Olanda, pot spune cu încredere că este o alegere perfectă pentru vitorii studenţi. Atmosfera la facultate este destul de strictă însă, pentru a compensa, profesorii sunt mereu interesaţi de progresul pe care îl faci sau de orele la care ai absentat. În plus, sunt mereu deschişi la întrebări si te pot ajuta la eseuri, proiecte sau la studiul pentru examene. În facultate, două atitudini care m-au ajutat să mă dezvolt academic au fost regulile stricte în privinţa plagiatului (care m-au scos din bula mea de comfort de a copia paragrafe întregi de pe Wikipedia) şi proiectele de grup care înbunătăţesc aptitudinile de muncă în echipă, negociere şi organizare.

Cea mai mare grijă pe care am avut-o înainte să vin in Olanda a fost faptul ca nu voi putea să comunic adecvat în limba engleză. În ciuda faptului că am obţinut calificativul de vorbitor experimentat, idea de a vorbi fluent, non-stop şi într-o manieră academică, m-a descurajat. Cu toate acestea, într-o săptamană m-am adaptat neasteptat de uşor şi m-am bucurat să regăsesc colegi și profesori încurajatori care sunt obișnuiţi cu greutăţile întâmpinate de studenţii internaţionali. De asemenea, am fost impresionată de ajutorul oferit de toate instituţiile organizatorice, precum primăria sau universitatea, care m-au ghidat fără nici o problemă în limba engleză.

Cu privire la Haga, este un oraş perfect pentru cei care doresc să studieze diplomaţie sau relaţii internaţionale, deoarece aici regăsim majoritatea ambasadelor (inclusiv cea a Romaniei) şi alte centre de importanţă internaţională precum: Curtea Penală Internațională sau Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Mai mult decât atât, pentru cei cu dor de mare, Haga are o plajă încăpătore, perfectă pentru verile petrecute în Olanda considerată şi zona principală de distracţie. Centrul orasului nu dezamăgește (puteti afla mai multe aici), fiind presărat cu muzee, cinematografe sau săli de teatru unde engleza este folosită şi încurajată.

În aceşti ani am învăţat ca părinţii mei sunt adevăraţi eroi pentru că m-au sprijinit şi susţinut în această călătorie. Consider că aici mă pot dezvolta academic şi încurajez orice viitor student să considere Olanda ca destinaţie de studiu.