Rezidenta

Primul pas care trebuie facut dupa venirea in Olanda este sa te inregistrezi la primaria (gemeente) din orasul in care vei locui si sa obtii numarul de cetatean (BSN – burgerservicenummer).

Programarea la oficiul primariei poate fi stabilita telefonic sau pe internet, unele avand program liber intre anumite ore. Documentele necesare obtinerii BSN-ului sunt: un pasaport valabil sau o carte de identitate, o copie a contractului de inchiriere si o copie legalizata a certificatului de nastere.

Dupa inregistrarea la primarie, numarul tau de cetatean (sau numarul de securitate sociala) va fi trimis prin posta. Acest numar de securitate sociala este necesar atunci cand cauti un loc de munca, deschizi un cont in banca sau beneficiezi de servicii medicale s.a.m.d. Acest cod este unic, strict personal, iar schimbul de numere este ilegal.

DigiD App

Un alt element important este DigiD, care are rol de act de identitate digital, asa cum sugereaza si numele. Concret, acesta este format dintr-un username si o parola pe care le poti folosi pentru a te loga pe website-urile guvernului. Pentru a il obtine, trebuie sa completezi online un formular (www.digid.nl). Mai departe, vei primi prin posta un cod de activare impreuna cu username-ul si parola alese de tine, pentru a activa DigiD. In unele cazuri, este nevoie si de aplicatia DigiD pentru a te putea conecta la unele servicii.

Unele orase vin cu un card de rezident care iti ofera acces la unele facilitati locale (depozitare deseuri, piscina, parcare etc.).  Acesta ti se trimite automat si este gratis la prima inscriere.

Tu in ce oras te ai inscris prima oara in Olanda? Gaseste-ne here si vezi cand vom avea eveniment/meet-up si in orasul tau!

Curat si organizat: reciclatul si gunoiul

Daca nu ai acces la locurile speciale de aruncat gunoiul, atunci acesta se lasa in locurile special desemnate, urmand mai apoi sa fie ridicate in timpul saptamanii la data specificata de catre primarie. Companiile difera pe regiune, deci verifica calendarul specific companiei regiunii tale (Google: Afvalkalender si „regiunea ta”)

De obicei ziua pentru hartie difera de cea pentru restul, si in cazul in care lasi gunioul in alte zile decat cele specificate vei fi cel mai probabil amendat. Obiectele mari si electrocasnicele trebuiesc duse la groapa comunala, diferiind doar cazul in care este specificat altfel.

LSRS TIP: Unele sticle de bere sau de plastic se pot recicla, aceste puncte gasindu-se de obicei in supermarketurile mari (AH, LIDL etc.)

Contul bancar

Desi se poate plati cash in magazine si supermarketuri, varianta platii cu cardul este din ce in ce mai folosita in Olanda. Pe langa serviciul de online banking foarte bine pus la punct, sectorul bancar este si el foarte competitiv si foarte bine dezvoltat. Spre deosebire de Romania, in Olanda nu exista comisioane la plati, retragere sau depunere.

LSRS TIP: In loc sa astepti cash, le poti trimite amicilor un request de plata (fie si de 0,70- centi) direct pe whatsapp, prin app-uri ca Tikkie. Like a true dutchie

Cele mai mari banci din Olanda sunt ING, ABN-AMRO si Rabobank. ABN este singura care ofera momentan servicii si in engleza, iar un alt avantaj il constituie optiunea de a-ti deschide un cont bancar chiar si inainte de a ajunge in Olanda, fiind nevoie doar de adresa la care vei locui.

Documentele necesare, la toate bancile olandeze, in vederea deschiderii unui cont bancar sunt cartea de identitate sau pasaportul si o dovada ca vei locui la adresa specificata. Totodata este nevoie si de BSN, cu exceptia celor de la ING si ABN unde este posibil si fara.