Daca ai sub 30 de ani si esti inregistrat la o universitate in regim full-time, poti aplica pentru finantare de studii (“studiefinanciering”).

Studiefinanciering are trei componente: un imprumut, un abonament pentru transportul in comun si o subventie suplimentara pentru studentii proveniti din familii cu venituri reduse. Imprumutul va trebui restituit, iar abonamentul si subventia suplimentara vor fi convertite in “cadou” daca absolvi programul de studii in maxim 10 ani.

Poti beneficia de acest imprumut timp de 7 ani, pentru un program de studii de 4 ani (HBO sau universitate), insa subventia suplimentara o poti primi doar 4 ani. Abonamentul pentru calatoria cu mijloace de transport in comun este valabil timp de 5 ani.

Valoarea imprumutului

Astfel, poti imprumuta maxim 1025.08 euro lunar, cu o dobanda fixa de 2% si poti calatori gratuit fie in timpul saptamanii, fie in weekend. Acest imprumut se imparte in:

  • 862,5 euro, imprumutul pentru cheltuielile de trai; valabil doar in cazul in care lucrezi 56 de ore pe luna
  • 171 euro, imprumutul pentru taxa de studii, unde trebuie doar sa urmezi cursurile unei universitati olandeze.

Subventia suplimentara pentru studentii proveniti din familii cu venituri reduse este de maximum 271,19 euro lunar.

Pentru a afla suma exacta pe care o poti imprumuta, poti folosi calculatorul de pe site-ul DUO, dar care este disponibil doar in limba olandeza.

Imprumutul pentru taxa de studii

Pentru acest tip de imprumut nu este nevoie sa lucrezi 56 de ore lunar. Pentru a beneficia de aceasta finantare, trebuie sa completezi un formular, pe care il poti gasi la sectiunea Limited Funding pe site-ul DUO.

Poti aplica pentru imprumut doar dupa ce obtii BSN-ul si iti deschizi cont la o banca olandeza.

Aplicarea pentru imprumut

Pentru a aplica pentru studiefinanciering, trebuie sa accesezi site-ul urmator: xx. Procesul de obtinere a imprumutului dureaza 6 saptamani. Vei avea insa nevoie si de declaratiile de venit din urma cu doi ani ale parintilor tai, de copii dupa contractul de munca, dupa cartea de identitate/pasaport si dovada de student.

Restituirea

Perioada de restituire a imprumutului a crescut, incepand cu 1 ianuarie 2016, de la 15 la 35 de ani. Suma depinde de cuantumul total al imprumutului, de venitul tau si de dobanda. In perioada in care venitul tau este mai mic decat salariul minim pe economie, nu va trebui sa achiti imprumutul lunar. Niciodata nu vei fi nevoit sa platesti mai mult de 4% din diferenta dintre venitul tau si salariul minim pe economie. Daca timp de 35 ani nu vei reusi sa restitui intreaga valoare a imprumutului, se va renunta la datoria ramasa.

Subventia pentru chirie – huurtoeslag

In cazul in care locuiesti intr-un apartament cu baie si bucatarie personala, poti aplica pentru subventia pentru chirie. Aceasta variaza in functie de cat platesti pentru chiria de baza (excluzand utilitatile), dar si de venitul anual.

Atentie! Subventia nu este valabila in cazul in care locuiesti intr-un sistem “short stay”. De asemenea, se acorda doar celor de peste 23 ani.

Subventia pentru asigurarea medicala – zorgtoeslag

In certain situations, you can be considered suitable for governmental help for this insurance. For these subventions, you have to be employed and have a work contract with an annual income below a certain amount (ref. 2019= 29.562 Euro). You can find all the requirements here, and if you fulfill everything you can apply on pagina de subventii.

Daca iti doresti imprumutul obtinut in urma celor 56 de ore lucrate, dar nu stii cum sa iti gasesti un loc de munca, citeste acest articol! Mai mult, echipa LSRS  este raspandita in toata Olanda. Scrie-ne un mesaj pe Facebook si noi te vom redirectiona catre un membru din orasul tau!